طبيعت آن سرد و تر می‌باشد.
ماهی دريا و آب شور، سردی و تری كمتری دارد و بعضي نسبت به بعضي گرم‌تر می‌باشند.
ماهي نمكسود از هر نوع که باشد گرم و مایل به خشکی است و ماهی نمکسود کهنه گرم و خشک می‌باشد.
کباب ماهي تازه، سريع‌‌الهضم و مرطِّب و چاق‌کننده و تولید‌کننده مني مخصوصاً در زنان می‌باشد.
بهتر است اندازة آن در بزرگي و كوچكي، متوسط باشد.

ماهی خوب آن است که همان روز صید شده و بوی بد نیز نداشته باشد (گوشت ماهی لطیف است و سریعاً دچار عفونت می‌گردد).

ماهی در افراد گرم مزاج سبب تقویت نیروی جنسی و نعوظ می‌شود.

كباب آن با آب‌غوره و سماق برای اسهال صفراوی و دموي مجرب است.

بهترین روش مصرف ماهي كباب کردن بر آتش است كه برای معده سبك‌تر از بريان کردن در روغن می‌باشد.
گوشت ماهي برای این گونه افراد بسیار زیان‌آور است: صاحبان مزاج سرد و تر، تر دِماغان، کسانی که عصب و معدة بلغمی دارند (مخصوصاً در افراد چاق).

اصلاح کننده آن در مزاج بلغمي، زنجبيل پرورده و گلقند و ترشي كبر و سركه و گلپر و است. 

گرم مزاجان بهتر است ماهی را با سرکه یا سکنجبین مصرف نمایند.

آشاميدن آب بعد از آن بسیار زیان‌آور است و موجب بیماری‌های مزمن می‌گردد.
مصرف ماهی همراه با شير و تخم‌مرغ و یا گوشت سایر حيوانات بسيار زیان‌آور است و سبب بیماری‌های مزمن می‌گردد.
گوشت دم و حوالي باله‌های ماهی به سبب حرکت زیاد آن نواحی لطيف‌تر است.
مداومت در خوردن ماهي، در مناطقی که عادت نیست، سبب ضعف معده و موجب برص و استسقاء می‌شود.

اگر از خوردن ماهی غثیان عارض گردد باید که رب به بلیسد و آشامیدن دم کرده زیره کرمانی بهتر است.
بعد از خوردن ماهی و غذاهای سرد حمام ممنوع است.
همچنین خوابیدن بلافاصله بعد از آن توصیه نمی شود.

برگرفته از کتاب مروری بر مبانی طب سنتی ایران